„NAJLEPSZY SMAK PODKARPACIA” - Konkurs

KONKURS

„NAJLEPSZY SMAK PODKARPACIA”

1. edycja

24 września 2022

Hotel Ambasadorski

 

W ramach festiwalu Karpaty na Widelcu odbędzie się pierwsza edycja konkursu o tytuł „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022”, w którym wyłonione zostaną kulinarne produkty z regionu wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.

Producenci ubiegać będą się o laury w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole) oraz inne. Zgłaszać można dowolną liczbę produktów.

Spośród zgłoszonych specjałów Kapituła konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Podkarpacia 2022” w  każdej z kategorii. Dla produktów najlepszych z najlepszych mogą zostać przyznane wyróżnienia „GRAND PRIX – Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” .

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 24 września o godzinie 18.30 na festiwalowej scenie na Rynku w Rzeszowie.

Konkurs organizowany jest przez Miasto Rzeszów, Estradę Rzeszowska, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy wsparciu  Narodowego Centrum Kultury; Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku  oraz europejskiej sieci  Culinary Heritage Europe.

Jego celem jest wyszukiwanie tradycyjnych produktów pochodzących z regionu Podkarpacia, ich promocja oraz wspieranie lokalnych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów.

____________________________
„Misją konkursu jest nagradzanie i prezentacja  tego, co wyjątkowe i prawdziwe w kulinariach regionu. Można to zrobić tylko wtedy kiedy rozumiemy zarówno tradycje jak i współczesność miejsca, w którym mieszkamy i żyjemy. Region Podkarpacia to niezwykle malowniczy obszar na mapie naszego kontynentu. Kraina od wieków pozostająca na styku wielu kultur – będąca etniczną mozaiką ludności wielu narodowości.

Ta różnorodność w kontekście kulinariów łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha - pasja ludzi, dzięki którym produkty te powstają. Każde miejsce ich wytworzenia, każdy ich twórca, to osobna opowieść, którą warto poznawać i upowszechniać.

Produkty, które nagradzamy i rekomendujemy zdecydowanie są powodem  do dumy. Każde z nich mogłoby być ozdobą i atrakcją dla wszystkich poszukiwaczy kulinarnych wrażeń w każdym miejscu Polski i Europy” – informują organizatorzy.